Δημήτρης Κρεμαστινός: «Να απαγορεύσουμε και το ενεργητικό κάπνισμα»!

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής καρδιολόγος Δημήτρης Κρεμαστινός και Βουλευτής Δωδεκανήσων πήρε για ακόμα μια φορά τον λόγο στην Βουλή και την διαβούλευση για την προσαρμογή της εγχώριας Ελληνικής νομοθεσίας με την Ευρωπαϊκή Οδηγία TPD (Tobacco Products Directive) περί καπνικών προϊόντων που πέτυχε προ ολίγων ημερών για την χώρα μας να απαγορεύσει από τους πολίτες της την χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων στους κλειστούς χώρους.

Ο κ. Δημήτρης Κρεμαστινός εξέφρασε την άποψη σχετικά με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την απαγόρευση ταυτόχρονα του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους κλειστούς χώρους αφού είναι ικανό να συμπαρασύρει τον χρήστη στον εθισμό της νικοτίνης και να τον οδηγήσει στο κάπνισμα ενώ πρότεινε την παρέμβαση του Ε.Σ.Υ. με την τήρηση του απαγορευτικού νόμου για το κάπνισμα.

Ο κ. Δημήτρης Κρεμαστινός έκανε λόγο επίσης στην ομιλία του στην Βουλή για τις συσκευές των φορητών τηλεφώνων λέγοντας ότι αναμένονται η διεξαγωγή και τα αποτελέσματα μειζόνων μελετών ώστε να ληφθεί μια απόφαση σχετικά με την απαγόρευσή τους λόγω των επιβλαβών ενδεχόμενα επιπτώσεων που δύναται να έχουν στον ανθρώπινο οργανισμό ενώ χαρακτηριστικά ανέφερε ότι δεν θα διαφωνούσε με την απαγόρευση του ενεργητικού καπνίσματος εκτός από το αντίστοιχό του παθητικό το οποίο εξέφερε ως να έχει «απαγορευθεί».

Ο σημερινός λόγος του κ. Δημήτρη Κρεμαστινού στην Βουλή:

«Το παθητικό κάπνισμα έχει, όπως ξέρετε, απαγορευθεί μετά από σειρά τεκμηριωμένων μελετών που απέδειξαν ότι είναι εξίσου επιβλαβές – αν όχι χειρότερο – από το πραγματικό κάπνισμα, το μη παθητικό. Για ποιο λόγο; Διότι αυτός που καπνίζει παθητικά είναι ο ίδιος που καπνίζει και ενεργητικά και ο ίδιος εισπνέει και τον καπνό που ο ίδιος καπνίζει. Και όχι μόνο αυτό, αλλά, φυσικά, κάνει κακό και στον διπλανό του. Άρα, λοιπόν, είναι πολύ κακό το παθητικό κάπνισμα, όπως, φυσικά και το ενεργητικό.

Τρεις είναι οι τρόποι για να σταματήσει ο καπνιστής: Ο ένας είναι να χρησιμοποιήσει βαρενικλίνη, ο δεύτερος είναι να χρησιμοποιήσει τα αυτοκόλλητα της νικοτίνης, να κάνει δηλαδή απογαλάκτιση από τη νικοτίνη και ο τρίτος είναι να χρησιμοποιήσει το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Άκουσα την αγωνία της κ. Κεραμέως στην ομιλία της, που έλεγε ότι έψαχνε να βρει χώρο στη Βουλή, γιατί ήταν έγκυος και δεν μπορούσε να καπνίζει παθητικά – αυτό που υπάρχει σήμερα στη Βουλή.

Και όταν ο Ανδρέας Ψυχάρης, όταν ήταν Βουλευτής, ζήτησε με επιστολή από τον τότε Πρόεδρο κ. Μεϊμαράκη να εφαρμοστεί ο νόμος που ψήφισε η Βουλή στην ίδια τη Βουλή, συνυπέγραψα και εγώ ο ίδιος και ογδόντα ένας Βουλευτές.

Έξω, δεν εφαρμόζεται. Εάν πάτε στο ΑΤΤΙΚΌ, κύριε Υπουργέ, έχει μια μεγάλη αφίσα που λέει ότι «Η Ελλάδα σταμάτησε το κάπνισμα την 1-η Ιουλίου του 2009». Την έκανε τότε ο κ. Αβραμόπουλος. Το μόνο που έγινε, είναι ότι έχει σβήσει η αφίσα από τον ήλιο, αλλά αν προχωρήσετε μέχρι να πάτε στη μονάδα εντατικής θα δείτε εκατοντάδες αποτσίγαρα – μέχρι τη μονάδα! – και κανείς δεν ενδιαφέρεται να εφαρμόσει τον νόμο.

Το ζητούμενο, λοιπόν, δεν είναι – το είπατε και το πρωί στον Υπουργό – ο εφησυχασμός, είναι η κινητοποίηση. Οι εντεταλμένοι, δηλαδή, υπάλληλοι ελεγκτές του Υπουργείου Υγείας πρέπει να βγουν έξω και να κοιτάξουν να κάνουν εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου. Και όχι μόνον να κάνουν την εφαρμογή, αλλά να αναφέρουν και τα αποτελέσματα.

Ένας άλλος συνάδελφος είπε ότι στην Τουρκία ούτε στη θάλασσα δεν πετούν αποτσίγαρα. Εντάξει, η Τουρκία έχει ένα άλλο καθεστώς. Εμείς είμαστε μία δημοκρατική χώρα. Δεν τίθεται θέμα. Όμως, να μην φτάσουμε στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, γιατί εμείς τώρα πάμε στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα σε σχέση με αυτά που συζητάμε για τους άλλους. Άρα τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο, όπως είπα, είναι ένας τρόπος διακοπής του καπνίσματος. Δεν είναι σωστό να συγκρίνεται με το κάπνισμα. Αυτό είναι λάθος. Το να λέμε, δηλαδή, «τι είναι προτιμότερο, να καπνίζεις ηλεκτρονικό ή κανονικό τσιγάρο;» Δεν είναι αυτό το ερώτημα. Το θέμα είναι ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ένα μέσο για να σταματήσεις το κάπνισμα, «the way to stop smoking» που λένε οι Αγγλοσάξονες. Αυτός είναι ο δρόμος για να σταματήσεις το κάπνισμα και δεν πρέπει να τον συγκρίνει με το κάπνισμα.

Ποιο είναι όμως το λάθος; Το λάθος είναι να αρχίζει ο νέος, που είναι παρθένος από κάπνισμα, να καπνίζει ηλεκτρονικό τσιγάρο. Γιατί είναι λάθος; Γιατί αυτός θα οδηγηθεί σιγά σιγά στο πραγματικό κάπνισμα, γιατί κάνει επαφή με την νικοτίνη.

Ποια είναι η φιλοσοφία του ηλεκτρονικού τσιγάρου; Ελαττώνει τη δόση της νικοτίνης, κάνει δηλαδή ένα είδος weaning, ένα είδος απογαλακτισμού από τη νικοτίνη. Αυτό κάνει στην ουσία, διότι ελαττώνει τη δόση μέχρι εξαφανίσεως. Η αποτελεσματικότητά του είναι κατά κάποιον τρόπο τεκμηριωμένη.

Εκείνο που δεν είναι τεκμηριωμένο είναι η βλαπτικότητα του. Αυτό δεν είναι τεκμηριωμένο. Όμως, έρχεται το FDA και λέει ότι στην Αμερική –που είναι αυστηρότατοι οι νόμοι- δεν το απαγορεύει μέχρις ότου συγκροτηθούν πολύ-κεντρικές μελέτες. Η αμερικανική νομοθεσία δεν το απαγορεύει, παρ’ ότι τα συμφέροντα δεν είναι αμερικανικά. Είναι και ευρωπαϊκά.

Πρέπει δε να ξέρετε ότι μεγάλες εταιρείες καπνικών, των οποίων δεν θέλω τώρα να αναφέρω τις επωνυμίες αυτήν τη στιγμή, επειδή έχει πέσει η κατανάλωση του τσιγάρου, φτιάχνουν όχι το ηλεκτρονικό τσιγάρο, αλλά ένα παρόμοιο που δεν είναι vaporing action, όπως το λένε, δηλαδή δεν είναι με ατμό, αλλά είναι ένα τσιγάρο που καίγεται χωρίς να έχει μέσα τις καρκινογόνες ουσίες, όπως η πίσσα κλπ. Εκεί βρίσκεται το θέμα.

Εγώ προσωπικά δεν έχω καμία αντίρρηση και να απαγορευτεί και οπουδήποτε να απαγορευτεί. Εκείνο, όμως, που με ενδιαφέρει είναι γιατί να τρέχουμε πρώτοι. Ας περιμένουμε. Και μετά να το απαγορεύσουμε και όχι μόνο το παθητικό, αλλά και το ενεργητικό.

Όμως, το πονηρό είναι το εξής: Αυτός ο οποίος κατά κάποιον τρόπο είναι καπνιστής και ξέρει ότι όταν πάει στο μπαρ και απαγορεύεται και το ένα κάπνισμα και το άλλο, γιατί να συνεχίσει τη θεραπεία, επαναλαμβάνω, της διακοπής του καπνίσματος;

Θα μου πείτε, να κάνει διακοπή με βαρενικλίνη. Σωστό. Να κάνει διακοπή με απογαλακτισμό της νικοτίνης. Δεν έχουν παρενέργειες και η βαρενικλίνη και η νικοτίνη; Διαβάστε τα προσπέκτους. Έχουν σοβαρότατες παρενέργειες και τα δύο. Όλα έχουν παρενέργειες.

Η διαφορά ποια είναι; Η διαφορά είναι ότι πρέπει να γίνουν πολύ-κεντρικές μελέτες και πρέπει να υπάρξουν αποτελέσματα. Μόλις γίνει η πρώτη, ή δεύτερη – το πολύ – πολύ-κεντρική μελέτη, που θα λέει οτιδήποτε, θα πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους. Αυτή είναι και η προσωπική μου θέση και η θέση, αν θέλετε, πολλών και η θέση του FDA.

Γιατί τα λέω όλα αυτά; Γιατί υπάρχει η υποβόσκουσα αντίληψη ότι όποιος μιλάει, μιλάει για τα συμφέροντα κάποιου άλλου. Εγώ προσωπικά – το γνωρίζετε – δεν έχω κανένα συμφέρον με καμία εταιρεία. Ουδέποτε έχει επιχορηγηθεί πρόγραμμά μου επιστημονικό από αυτές τις εταιρείες και κατά συνέπεια είμαι ελεύθερος να μιλώ. Το ξέρουν όλοι και μιλώ πραγματικά συνειδησιακά.

Τι θα πρότεινα; Το απλούστατο. Αυτή τη στιγμή όπως υπάρχουν για όλα όσα ανέφερα και για το ηλεκτρονικό τσιγάρο παρενέργειες έτσι υπάρχουν και για τα κινητά τηλέφωνα. Τι λένε όλοι; Περιμένουμε πολύ-κεντρικές μελέτες για να απαγορεύσουν το κινητό τηλέφωνο. Δεν υπάρχει όμως καμία μεγάλη πολύ-κεντρική μελέτη για το κινητό την οποία να διαβάσουν όλοι. Υπάρχουν μικρο-μελέτες. Γιατί άλλη πολιτική στο ένα και άλλη στο άλλο; Μακριά από τις εταιρείες και τις μεν και τις δε διότι όλοι έχουν συμφέροντα. Άλλωστε σας είπα ότι οι εταιρείες καπνού – τουλάχιστον οι δύο μεγάλες – ετοιμάζουν το δικό τους τσιγάρο που δεν θα είναι το τσιγάρο που κυκλοφορούν για το κάπνισμα.

Η πρότασή μου λοιπόν είναι να απαγορευθεί στους νέους στους μη καπνιστές. Πηγαίνει ο νέος στο μπαρ και του λένε «απαγορεύονται τα αλκοολούχα, το λέει ο νόμος». Έτσι πρέπει να λέει στον κάτω των 18 ή των 17 «εσύ δεν μπορείς να καπνίσεις στο μπαρ». Αυτό ναι, να γίνει, διότι αυτό είναι επικίνδυνο. Αντί να λέμε τον δρόμο για να σταματήσουν το κάπνισμα στους νέους είναι ο δρόμος για να αρχίσουν το κάπνισμα. Είναι ακριβώς το αντίθετο.

Σε αυτό νομίζω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε και αυτή πρέπει να είναι κατά τη γνώμη μου η τακτική που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα».

kremastinos-600x337
Ο καρδιολόγος και Αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Κρεμαστινός

Ἀπαντῆστε

Παρακαλοῦμε συνδεθῆτε καὶ χρησιμοποιῆστε μία ἀπὸ αὐτὲς τὶς μεθόδους γιὰ νὰ ἀναρτήσετε τὸ σχόλιό σας:

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...