Συλλογική «συνταγογράφηση» του Αμερικάνικου λαού

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA – Food and Drug Administration) ανακοίνωσε επίσημα στις 28 Ιουλίου 2017 την πρόθεσή της να επιβάλλει την δραστική μείωση στην νικοτίνη που εμπεριέχουν τα τσιγάρα που καπνίζουν οι Αμερικανοί έχοντας ως σκοπό την εξάλειψη του εθισμού και τον έλεγχο του ποσοστού όσων ξεκινούν σαν συνέπεια το κάπνισμα.

Η απόφαση υλοποιείται με κατάρτιση δημόσιου διαλόγου και την θέσπιση νομοθεσίας και περιλαμβάνει τα ηλεκτρονικά προϊόντα καπνού της νικοτίνης όπου αναβλήθηκε ο έλεγχος και η διαδικασία χορήγησης αδειών ώστε να ευνοηθεί η χρήση τους προς όφελος της μείωσης και διακοπής του τσιγάρου. Οι παρασκευαστές ηλεκτρονικών προϊόντων δόθηκαν με την προθεσμία των τεσσάρων ετών ώστε να προσαρμόσουν την παραγωγή τους στα επίπεδα των εξαγγελιών που θα αποτελέσουν προσωρινά κατά σύσταση το κύριο μέλημά τους απέναντι στην ενθάρρυνση της χρήσης των ηλεκτρονικών υποκατάστατων ως την εναλλακτική λύση στο κάπνισμα.

Η πίσσα και οι χημικές ενώσεις που παράγονται από την καύση του τσιγάρου όπως είναι ο άνθρακας συνιστούν τους κύριους παράγοντες που το καθιστούν θανατηφόρα συνήθεια καθότι η νικοτίνη προσδίδει σε αυτό τον εθισμό και την εξάρτηση τα οποία προξενεί με τα άλλα σοβαρά φαινόμενα ως τις ασθένειες τις οποίες συσχετίζονται με την λειτουργία του οργανισμού αντί για την ρύπανση του. Ως αποτέλεσμα ανακοινώθηκε και συστάθηκε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων σε ορισμένες περιπτώσεις η ελάττωση μέχρι το 95% της νικοτίνης των τσιγάρων ώστε να μην αυξάνεται η επιθυμία του ατόμου να καπνίσει όσο μειώνεται ο εθισμός που θα προκληθεί.

Παράλληλα διαφαίνεται ο στόχος της «μαζικής συνταγής» του Αμερικάνικου λαού η περικοπή του κεκτημένου επιπέδου του εθισμού με την πτυχή του προβλήματος της φθοράς που προκαλείται στην υγεία από τις χημικές ενώσεις της καύσης του τσιγάρου όπου τα αντίστοιχα καπνικά προϊόντα ελάσσονος κινδύνου διατίθενται και στην Αμερικάνικη αγορά με αυτήν ήδη της χώρας μας να μην απασχόλησε το επίκεντρο των εξαγγελιών.

Με μείωση της νικοτίνης που εμπεριέχεται στα τσιγάρα που καταναλώνουν οι Αμερικανοί και την αναθεώρηση των αρωματικών προϊόντων καπνού της νικοτίνης που κυκλοφορούν στην αγορά των Η.Π.Α. όπως της μέντας ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων είναι αισιόδοξος ελπίζοντας στην καταπολέμηση του επιπέδου του εθισμού που δημιουργείται από το κάπνισμα με την ελάττωση ως αποτέλεσμα των καπνιστών και των ατόμων που το ξεκινούν ιδίως σε νεαρή ηλικία.

Παρόμοιες συστάσεις έγιναν από τον οργανισμό όταν το 1994 δεν διέθετε την ισχύ για να τις υλοποιήσει μέχρι την θέσπιση στις ΗΠΑ το 2009 του ομοσπονδιακού τους νόμου περί του ελέγχου και της ελάττωσης του καπνού και στην οικογένεια που του χορήγησε τότε την σχετική εξουσία. Έκτοτε ο οργανισμός επέδειξε τον ζήλο και την προσήλωσή του στην καταπολέμηση της νικοτίνης με το χαμηλότερό της επίπεδο και στην τελική επίτευξη των στόχων του που έγιναν πραγματικότητα από τις δηλώσεις και την ανειλημμένη πρωτοβουλία του διορισμένου πρόσφατα από τον Ντόναλντ Τραμπ γενικού του επιτρόπου, ιατρού και επιζήσαντα από τον καρκίνο Δρα. Σκοτ Γκοτλίεμπ.

DrGottlieb_ScottGottlieb_WEB
Ο γενικός επίτροπος του FDA Δρ Σκοτ Γκοτλίεμπ

Η BAT (British American Tobacco) εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις εξαγγελίες που δεν την εκπλήσσουν λέγοντας ότι «Η Αμερικανική μας θυγατρική Reynolds American Inc και οι εταιρείες της συνεκμετάλλευσης ενθαρρύνονται από τα σημερινά σχόλια του επιτρόπου Δρα Σκοτ Γκοτλίεμπ του FDA αναγνωρίζοντας τις πολιτικές εξάλειψης της φθοράς που προκαλείται από τον καπνό και την μηχανική συνέχειας κινδύνου από τα προϊόντα του». Οι μετοχές της BAT βρέθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο τα τελευταία 9 χρόνια ενώ σημειώθηκε κάθετα πτώση στις μετοχές της καπνοβιομηχανίας με την αγορά της που ελαττώθηκε κατά 26 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην ίδια μέρα.

Αναφορικά η Βρετανική εταιρεία που έχοντας την επωνυμία Radient Technologies με την έδρα της στο Έντμοντον πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις δια μέσω της εργαστηριακής προόδου ανακοινώνει ως εφικτή αργότερα την απόσταξη και πλέον του 95% της νικοτίνης από τα καπνά ικανοποιώντας τις απαιτήσεις που ετέθησαν από τον Αμερικανικό Οργανισμό. Η εταιρεία ειδικεύεται με την εξαγωγή των φυσικών πόρων από τις βιολογικές πρώτες ύλες ενώ μετά από την απόσταξη της πλειονότητας της νικοτίνης από τα καπνά η εμφάνιση των φύλλων και η γεύση τους είχαν παραμείνει αναλλοίωτα. Η εταιρεία δήλωσε ότι προσβλέπει με την συνεργασία της από την εφαρμογή των καρπών και των αποτελεσμάτων της έρευνας στην καπνό-βιομηχανική διαδικασία.

Ένα αποκτημένο πρόσφατα παρακλάδι από την Philip Morris, ο όμιλος Άλτρια που παράγει τα ηλεκτρονικά προϊόντα όπως το IQOS και τα άλλα φαρμακευτικά προϊόντα όπου δραστηριοποιείται στην χώρα μας στο εργοστάσιο του Άσσου Παπαστράτος ενώ υπήρξε και πριν από την αγορά του έχοντας την αφορμή με τα δικαιώματα των καπνιστών και την φαρμακοβιομηχανία το επίκεντρο της σχετικής διαμάχης δήλωσε την πλήρη ενασχόλησή του από τις εξαγγελίες λέγοντας «Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ένας οιοσδήποτε προτεινόμενος κανόνας όπως θεσπισμένο επίπεδο της νικοτίνης θα πρέπει να βασίζεται σε επιστημονικές ενδείξεις, να μην οδηγεί σε αθέμιτες συνέπειες και να είναι τεχνικά εφικτός» ως μια από τις εταιρείες που αναμένεται με την κάτοχό της την Philip Morris ότι θα επωφεληθούν μακροπρόθεσμα από τις εξαγγελίες με μια άλλη την Turning Point Brands και την BAT που εξαγόρασε πρόσφατα το εναπομένον 47% της Reynolds American να φέρεται πληγείσα περισσότερο στον τομέα της παραγωγής των τσιγάρων μέντας.

Απαντώντας στις εξαγγελίες ο Πρόεδρος Σάιμον Κλαρκ της Βρετανικής ένωσης καπνιστών FOREST δήλωσε ότι «Ο FDA εκλαμβάνει λανθασμένα ότι οι άνθρωποι καπνίζουν μόνο λόγω της νικοτίνης. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ο κόσμος ξεκινάει ή και συνεχίζει το κάπνισμα από τους οποίους η νικοτίνη συνιστά μόνον τον έναν. Αν το κάπνισμα περιστρέφονταν γύρω από την νικοτίνη η συντριπτική πλειοψηφία των καπνιστών θα είχε στραφεί προς τα ασφαλέστερα προϊόντα όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Αυτό που αρέσει περισσότερο σε πολλούς με το κάπνισμα είναι το τελετουργικό και η γεύση με το άρωμα του καπνού ενώ με μείωση των επιπέδων της νικοτίνης αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει».

0VE7939-1024x681
Οι πρόεδροι της FOREST και του Ευρωπαϊκού της παραρτήματος Σάιμον Κλαρκ από τα αριστερά και Guillaume Périgois από τα δεξιά

Ανατιμήσεις

Ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο της Νέας Υόρκης όπου καπνίζουνε το ένα από τα εννιά εκατομμύρια των ατόμων από τους κατοίκους της ακριβώς μέσα σε έναν μήνα εξαπολύει την υπογραφή της σειράς των εφτά περιφερειακών νόμων που αυξάνουν την τιμή των τσιγάρων από τα 10 δολάρια στα 13 δολάρια το πακέτο (ή τα 11 Ευρώ) φτάνοντας τα ύψη της τιμής που κοστίζουν εδώ και καιρό στην Αγγλία και την Ιρλανδία και πρόσφατα στην Γαλλία ενώ ελαττώνουν στο μισό τα λιανικά σημεία της πώλησης καπνικών προϊόντων αυξάνοντας τα τέλη της άδειας για τα καταστήματα αυτά από τα 110 δολάρια στα 200.

Επιβλήθηκε από τους νόμους που συνυπέγραψε ο Νεοϋορκέζος δήμαρχος πλήρης απαγόρευση του καπνού στα σημεία του κατοικημένου συνωστισμού και κατάρτιση της πολιτικής σχετικά με το κάπνισμα από τους ιδιοκτήτες των πολυκατοικιών χωρίς να επιβάλλεται σαν απαγορευτική και η απαγόρευση της πώλησης καπνικών προϊόντων και νικοτίνης στα φαρμακεία. Ο στόχος της αντικαπνιστικής πολιτικής που εξαπέλυσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης να ελαττωθούν από τους 120.000 οι καπνιστές στην πόλη που είχε βιώσει στο παρελθόν τις υπαίθριες απαγορεύσεις στα πάρκα και τα λιμάνια και στις ακτές της από την ηγεσία του προκατόχου του Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Αναλυτές σχετικά με την καπνοβιομηχανία δεν προβλέπουν καμία σημαντική μετατόπιση στην αγορά ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι και ιδιοκτήτες των πολυκατοικιών διαμαρτυρήθηκαν εντός των ημερών ότι στάθηκε είτε αδύνατο και ασύμφορο να επιβάλουν τις διατάξεις αναφορικά με τις οικιστικές τους εγκαταστάσεις τις οποίες επέμειναν ως το αυτονόητο και για πρακτικούς λόγους να παραμείνουν ανεφάρμοστες.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Bill de Blasio
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Bill de Blasio

Η ιδρυτής και επικεφαλής της ένωσης καπνιστών της Νέας Υόρκης «C.L.A.S.H.» και συνταξιούχος αστυνομικός και γηγενής Αμερικανή Ώντρεϋ Σιλκ δήλωσε απορρίπτοντας από το δημοτικό συμβούλιο την πρόσκληση στην κοινή συνακρόαση με την Επιτροπή σε θέματα υγείας ότι «Όταν με το τέλος του 2010 κατέθεσα απέναντι σε σχέδια του συμβουλίου να απαγορευτεί το κάπνισμα στα πάρκα και τις παραλίες κατέληξα στην δήλωσή μου: «Εγκρίνετε το και θα βρεθώ εδώ σύντομα καταθέτοντας έναντι σε σχέδιό σας για την απαγόρευση του καπνίσματος εντός και των κατοικιών». Τελικά όμως δεν το νόμιζα». Κανείς θα έλεγε ότι με τις εξελίξεις το σωματείο συναντά την αναπροσαρμογή των συνθηκών από την επαρκή δικαιολογία για την σύστασή του.

Η ιδρυτής και επικεφαλής του CLASH της Νέας Υόρκης, Ώντρεϋ Σιλκ
Η ιδρυτής και επικεφαλής του CLASH της Νέας Υόρκης, Ώντρεϋ Σιλκ

Ο Πρόεδρος και ο εκπρόσωπος της Βρετανικής ένωσης καπνιστών FOREST Σάιμον Κλαρκ που συνεκτίμησε τις ανατιμήσεις των καπνικών προϊόντων στην Νέα Υόρκη ως «βαθιά προστατευτικές και προσβλητικές» δήλωσε σχετικά με αυτές ότι «Ο πόλεμος της μεσαίας τάξης στο κάπνισμα θα πρέπει να σταματήσει. Ο καπνός συνιστά έννομο προϊόν ενώ αν οι ενήλικες επιλέγουν να καπνίζουνε γνωρίζοντας τους κινδύνους που εγκυμονούν θα πρέπει η επιλογή τους αυτή να γίνεται σεβαστή. Ακριβαίνοντας και περαιτέρω τον καπνό εγκαθίστανται οι διακρίσεις στους λιγότερο ευκατάστατους ενώ εξάπτεται το λαθρεμπόριο από την ενθάρρυνση των καπνιστών να τον προμηθεύονται παράνομα».

Γαλλία

Η Γαλλία υπό της προεδρίας του Εμμανουέλ Μακρόν ακολούθησε την Νέα Υόρκη και στου σχήματος με τις ανατιμήσεις με τα τσιγάρα να τιμολογηθούν στα € 10 το πακέτο εκεί εντός των ερχόμενων τριών ετών δια μέσω της σταδιακής ανόδου της τιμής τους από την απόφαση της υπουργού της υγείας Αγκνές Μπιζέν.

Το μέτρο υλοποιείται μέσω της ανόδου της ελάχιστης στάθμης της τιμής στα καπνικά προϊόντα που διαθέτει ένδικο προηγούμενο αναφορικά με την Γαλλία και το Βέλγιο λόγω της Ε.Ε. από το 2005 ενώ έρχεται να προστεθεί στην εφαρμογή της νομοθεσίας για την απλή τυποποίηση χωρίς καμιά καλλιτεχνική γραφή των καπνικών προϊόντων που επιβλήθηκε τον Φεβρουάριο του 2017 μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των λίαν-εμπόρων ειδικά του παρασκευαστή των Γαλλικών ιστορικών τσιγάρων Gauloises αναφορικά με την διατήρηση μακράς τους παράδοσης από κοινού με τα Davidoff.

Ο παρασκευαστής των Gauloises πρόκειται για την Γαλλική θυγατρική της πολυεθνικής Βρετανικής Imperial Brands (πρώην Imperial Tobacco) την Seita που κατέθεσε μήνυση στο Γαλλικό Συμβούλιο του Κράτους (ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας) χάνοντας την δίκη. «Τα δικαιώματά μας να μεταχειριζόμαστε πολλές από τις μάρκες που δημιουργήθηκαν στην Γαλλία πριν από 100 χρόνια θα πρέπει να γίνονται σεβαστά» δήλωσε ο Axel Gietz, ο επικεφαλής των διεθνών εταιρικών θεμάτων της Seita. Ακολούθησε η JTI (Japan Tobacco International) ασκώντας έφεση στην εφαρμογή της νομοθεσίας χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα.

Οι Γάλλοι λίαν-έμποροι αντιστάθηκαν στο κυβερνητικό μέτρο και τον εφεξής νόμο με το 2017 από τις έντονες διαδηλώσεις τους διεκδικώντας με ριζοσπαστικό και ανατρεπτικό χαρακτήρα τα αιτήματά τους με τα ανάλογα προνόμια των Γάλλων καταναλωτών. Με την περίπτωση της απλής τυποποίησης συγκέντρωσαν σωρούς φρούτων και λαχανικών στους δρόμους ενώ σε αυτήν των ανατιμήσεων κατέλαβαν τους αυτοκινητόδρομους ενώ «φέσωσαν» καλύμματα στις οδικές κάμερες παρακολούθησης φορώντας μάσκες του προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν και της υπουργού της υγείας Αγκνές Μπιζέν που δήλωσε ότι συνιστά στόχο τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα να ενσωματώνουν την πρώτη γενιά που δεν θα καπνίζει.

Υπολογίζεται η BAT ότι θα ζημιωθεί κατά συνολικά € 2,7 δισεκατομμύρια μέχρι να κατακτηθεί η τιμή των 10 € με την ανατίμηση το 2020 ενώ στην Αγγλία και την Ιρλανδία τα τσιγάρα κοστίζουν εκεί περίπου 8 λίρες (€ 9) το πακέτο όπου η τιμή τους χρεώνεται σύμφωνα με τον πληθωρισμό συν το 2% με την απόφαση του Καγκελάριου του Θησαυροφυλακίου  (υπουργού των οικονομικών).

MW-DO193_fdalog_20150616152801_ZH

2 σκέψεις πάνω στὸ “Συλλογική «συνταγογράφηση» του Αμερικάνικου λαού

Ἀπαντῆστε

Παρακαλοῦμε συνδεθῆτε καὶ χρησιμοποιῆστε μία ἀπὸ αὐτὲς τὶς μεθόδους γιὰ νὰ ἀναρτήσετε τὸ σχόλιό σας:

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...