«Εξάγουμε μια αποτυχημένη πολιτική» λέει ο Σίνκλαιρ Ντέιβιντσον του Αυστραλιανού Ινστιτούτου για τα Κοινά Ζητήματα

Η Αυστραλία όπως είναι γνωστό αποτελεί την πρώτη χώρα στον κόσμο που επιβάλει την απλή και ομοιόμορφη τυποποίηση όλων των καπνικών προϊόντων έχοντας την απαίτηση να μην προβάλλονται και να μην πωλούνται επώνυμα από τον σχετικό νόμο του 2011 εκτός από την απλή παράθεση της απλούστερης αναφοράς στην καθιερωμένη από την ονομασία του επωνυμία του κάθε προϊόντος που διατίθεται συσκευασμένο από τυποποιημένο προβάλλοντας αποκλειστικά τις υγειονομικές προειδοποιήσεις που προβλέπει επιβάλλοντας αυτός ή κάποιος άλλος νόμος.

Την Αυστραλία ακολούθησαν η Αγγλία, η Ιρλανδία, η Γαλλία, η Ουγγαρία και η Σλοβενία κατά την περσινή χρονιά του 2017 από την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως και η Νορβηγία από εντός της Ευρώπης από εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Νέα Ζηλανδία, ο Καναδάς, η Γαλλική Γουιάνα, η Σρι Λάνκα και η Μπουρκίνα Φάσο.

BlankMap-World6

Αντίθετα με τις προσδοκίες της Αυστραλιανής κυβέρνησης οι πωλήσεις τσιγάρων με την αντίστοιχή τους κατανάλωση παρέμεναν σταθερά μετά από την επικύρωση της νομοθεσίας του 2011 από το 2013 μέχρι το 2016 παρουσιάζοντας ελαφρά αυξητική πορεία το 2018. Σύμφωνα με έρευνα που συντάχθηκε για λογαριασμό της τρίτης στον κόσμο πολυεθνικής Ιαπωνικής καπνοβιομηχανίας JTI από την εταιρία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών «Europe Economics» η απλή τυποποίηση άφησε άθικτο το ποσοστό των καπνιστών και την κατανάλωση και τις πωλήσεις τσιγάρων στην Αγγλία και την Γαλλία επιβεβαιώνοντας το Αυστραλιανό πείραμα μέσα από το αντίστοιχό του παράδειγμα. Σύμφωνα με το δίκτυο ενημέρωσης «Euroactiv» πάνω σε ζωτικά ζητήματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση το γεγονός αυτό απεναντίας «δεν συνεπάγεται ότι παρέμενε η αντίστοιχη πολιτική χωρίς επιπτώσεις εφόσον μετέτρεψε ένα νόμιμο και τυποποιημένο και συχνά εκλεπτυσμένο προϊόν σε απλό εμπόρευμα. Οι Ευρωπαίοι και Αυστραλοί εγκληματίες θα αντιληφθούν σύντομα ότι τα οφέλη από την υποκλοπή και λαθρεμπορία του καπνού θα αυξηθούν σε σημαντικό βαθμό ενώ θα διακινδυνεύουν την ελευθερία τους όλο και λιγότερο. Ηττημένοι της πολιτικής αυτής είναι νομοταγείς πολίτες οι οποίοι ανταγωνίζονται τους εγκληματίες από φορολογούμενους».

26354600117_142164e284_o.jpg

Στην εκδήλωση του δείπνου που η FOREST Ευρώπης παρέθεσε στις Βρυξέλλες στις 7 Δεκεμβρίου του 2017, η Βρετανική ένωση καπνιστών όσον αφορά το Ηπειρωτικό της παράρτημα που σύστηνε στις Βρυξέλλες μετά από το Brexit, ο κύριος και προσκεκλημένος της ομιλητής και Αυστραλός οικονομολόγος Σίνκλαιρ Ντέιβιντσον συνομίλησε με το παρευρισκόμενο κοινό ενώ εξέθεσε αναλυτικά και εκτενώς τα καίρια ζητήματα που αφορούν στην απλή τους τυποποίηση τα καπνικά προϊόντα όπως επιβάλλεται στις προαναφερόμενες χώρες.

27353559308_62798632de_o

Σύμφωνα με τον Σίνκλαιρ Ντέιβιντσον «Η (Αυστραλιανή) κυβέρνηση εξετράπη όταν έκτοτε παραμέρισε τον αντικειμενικό της ρόλο του παρατηρητή της κοινωνίας και παρεξήγησε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας των πολιτών. Η αντίστοιχη στατιστική διευθέτηση αλλά και παραποίηση στοιχείων θα πρέπει να εκπλήσσει όλους εκείνους τους οποίους μεριμνούν για την άσκηση της ορθής πολιτικής».

41228110871_4ec342a1fa_o.jpg

Στην ομιλία του στις Βρυξέλλες ο Αυστραλός οικονομολόγος τόνισε ότι «ο καπνός συνιστά ένα έννομο προϊόν ενώ θα πρέπει ο νόμος να μην επιβάλει τους υπέρμετρους περιορισμούς του για τους καταναλωτές οι οποίοι είναι ενήμεροι των κινδύνων για την υγεία όταν δεν έχουν ανάγκη για παρεμφερείς δεικτικές πολιτικές. Οι κυβερνήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αποστασιοποιούνται από αυτήν την πολιτική που αντιπροσωπεύει το αντίθετο από την καλή διακυβέρνηση χωρίς να επιτυγχάνει τους στόχους της όταν είναι αδικαιολόγητη, περιττή και δυσανάλογη. Η επιβεβλημένα και άσκημη ενώ συχνά επονομαζόμενα «απλή» τυποποίηση συνιστά άλλη μια απόπειρα για την απορρύθμιση ενός έννομου προϊόντος με τον στιγματισμό των καταναλωτών του που εκ των προτέρων είναι ενήμεροι για τους κινδύνους τους οποίους εγκυμονούν για την υγεία τους. Είναι καιρός κυβερνήσεις με ομάδες άσκησης υγειονομικών πιέσεων να μην τους μεταχειρίζονται σαν πειραματόζωα για την εκπλήρωση των ακραίων τους πολιτικών».

39417193330_1993bdbab8_o.jpg

Ο Σίνκλαιρ Ντέιβιντσον, καθηγητής του μάρκετινγκ και θεσμικών επιστημών και οικονομικών στο μεγαλύτερο τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Αυστραλία το RMIT στην Μελβούρνη και ανώτατος συνεργάτης για το Αυστραλιανό Ινστιτούτο για τα Κοινά Ζητήματα και ακαδημαϊκός συνεργάτης για τον συνασπισμό των φορολογούμενων της χώρας ανέφερε στην συνέντευξή του που παραχώρησε μετά από την ομιλία του στο δίκτυο ενημέρωσης «Euroactiv» ότι οι επιχειρήσεις δεν ευθύνονται για τις ατομικές επιλογές των καταναλωτών ταυτόχρονα καταλογίζοντας στην Αυστραλία ότι εξάγει μια αποτυχημένη αντίστοιχα πολιτική.

40513362864_f7ccab9cc4_o

Ο επικεφαλής Guillaume Périgois του Ευρωπαϊκού παραρτήματος της Βρετανικής ένωσης καπνιστών FOREST που διοργάνωσε την εκδήλωση ενώ προσκάλεσε τον ομιλητή της δήλωσε πριν από αυτήν σε σχέση μαζί της ότι «Πάρα πολλοί περιορισμοί οι οποίοι έχοντας διαμορφωθεί για την πρόοδο για την στάθμη στην δημόσια υγεία βασίζονταν αν όχι σε αδιαμφισβήτητα τεκμηριωμένα στοιχεία σε άλλα ελαττωματικά σαν πληροφοριακά στοιχεία με τους ευσεβείς τους πόθους. Αποτελεί κίνδυνο ανακριβείς ή διαλεγμένες πληροφορίες να χρησιμοποιηθούν για την δικαιολόγηση άλλων πολιτικών σαν την υπέρ-φορολόγηση, τις υγειονομικές προειδοποιήσεις κατά πρωτοφανή τους εντύπωση και τον περιορισμό στον τρόπο ζωής. Όποιος μεριμνά για την επιστημονική ακεραιότητα μαζί με την καλή διακυβέρνηση θα πρέπει να προβληματίζεται με τις πληροφορίες αμφιβόλου κύρους τις οποίες εμπορεύονται ομάδες άσκησης πιέσεων και κυβερνητικά στελέχη. Είναι καιρός να θέσουμε προ των ευθυνών τον κλάδο της δημόσιας υγείας για να αμφισβητήσουμε αρκετά συχνά ελλιπείς πληροφορίες τις οποίες διασπείρονται».

41183069932_da371c8cc8_o
Τα ηγετικά στελέχη της FOREST Σάιμον Κλαρκ (στο βάθος) και του Ευρωπαϊκού της παραρτήματος Guillaume Périgois

Ἀπαντῆστε

Παρακαλοῦμε συνδεθῆτε καὶ χρησιμοποιῆστε μία ἀπὸ αὐτὲς τὶς μεθόδους γιὰ νὰ ἀναρτήσετε τὸ σχόλιό σας:

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...