Σε εξέλιξη στην Γενεύη το διεθνές αντικαπνιστικό συνέδριο του Π.Ο.Υ.

Το διετές αντικαπνιστικό συνέδριο του Π.Ο.Υ. της Δευτέρας 1-η μέχρι Σαββάτου 6-η Οκτωβρίου (COP-8 – Conference of Parties) ξακουστό αυξανόμενα για τις άλλες διετίες για την διεξαγωγή κάτω από τις συνθήκες άκρας αδιαφάνειας με την απομάκρυνση των δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ με την χειραγώγηση μερικών από αυτούς (βλέπε στο βίντεο) και τις δογματικές αντιλήψεις με την αντίστοιχα άκαμπτη ή μονόπλευρη αντιμετώπιση χωρίς περαιτέρω συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων με των άλλων τους αιτούντων εξακολούθησε όταν εξασφάλισε την παράταση των διεργασιών από την Μεγάλη Βρετανία με το προσεχές επακόλουθο στην πρεμιέρα διετούς καθιέρωσης για την λαθρεμπορία των καπνικών προϊόντων (MOP-1 – Meeting of Parties) και τις 8-10 Οκτωβρίου εφόσον προσκόμισε τον απαιτούμενο αριθμό των 40 υπογραφών ακολουθώντας της Ελλάδας των 168 υπογεγραμμένων μερών στην σύμβαση πλαισίου πρωτοκόλλου για τον έλεγχο του καπνίσματος (FCTC – Framework Convention on Tobacco Control) στις 27 Ιουνίου 2018 εν όψει με την πάροδο των 90 ημερών για τις 25 Σεπτεμβρίου ότι επαρκούν για την ισχύ με την θέσπιση διεθνούς νομοθεσίας για την αντιμετώπιση της λαίλαπας του δαπανηρού φαινομένου με την πάταξη του.

Μετά την τοποθέτηση του Καναδά να αναμεταδίδονται με την συμμετοχή του στο συνέδριο οι διεργασίες σε ζωντανή αναμετάδοση έχοντας το περιθώριο της μέγιστης καθυστέρησης των 3 πρώτων λεπτών για τον συγχρονισμό των στιγμιοτύπων απορρίφθηκε αντιμετωπίζοντας την αντιπολίτευση πολλών Αφρικανικών χωρών και συμβιβάστηκε από την αξίωσή του έχοντας τον αποκτημένο τετράποδα προ-πέρυσι της πολυδιάστατης υποκριτικής ιδιότητας από την διεθνή φοιτητική ομοσπονδία Students for Liberty (Φοιτητές για την Ελευθερία) να αντικατοπτρίζει την συντήρηση πλέον σταθερά των συνθηκών (βίντεο).

Ο γενικός διευθυντής Tedros Adhanom Ghebreyesus του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας των Ηνωμένων Εθνών (Π.Ο.Υ.) ανακάλεσε από την ακύρωσή της αποσύροντας την απευθυνόμενη πρόσκληση (σ.σ. «cancelled») στον Έλληνα επικεφαλής της πρώτης διεθνώς πολυεθνικής καπνοβιομηχανίας Phillip Morris International (PMI) που παράγει το σύστημα καπνού της θέρμανσης IQOS του Ανδρέα Καλαντζόπουλου για την συμμετοχή με την ομιλία στην σύσκεψη βιωσιμότητας στην Νέα Υόρκη λαμβάνοντας χώρα από εντός του πλαισίου του φετινού διετούς αντικαπνιστικού συνεδρίου στην Γενεύη από την 1-η μέχρι την 6-η Οκτωβρίου 2018 όπου ο Π.Ο.Υ. έχει εγκατεστημένη μόνιμα την έδρα του.

Ο κ. Καλαντζόπουλος δήλωσε ότι «Την νέα εποχή του καπνίσματος που εγκαινιάζει το προϊόν της Philip Morris θα ήταν καλό να αντιληφθούν και φορείς όπως είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.). Ορισμένοι οργανισμοί όπως ο Π.Ο.Υ. είχαν παραδοσιακά και υπερβολικά αντιφατικές σχέσεις με τις καπνοβιομηχανίες αλλά έφτασε η στιγμή για να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου από του κοινού με τους ενήλικες» έχοντας ανακληθεί από την προσκεκλημένη συμμετοχή με την παραγωγή των λιγότερο δυνητικά επιβλαβών με το 95% ωστόσο καπνικών προϊόντων από την σύσκεψη βιωσιμότητας λόγω του χώρου στον οποίο εργάζεται.

Η πολυεθνική καπνοβιομηχανία που διευθύνει ο Ανδρέας Καλαντζόπουλος εξέφερε διατυπώνοντας στο αντικαπνιστικό συνέδριο τις διαμορφωμένες τοποθετήσεις της έχοντας την συμβολή των ακίνδυνων σχεδόν για την υγεία ηλεκτρονικών καπνικών προϊόντων σκοπεύοντας με τις δηλώσεις του να αρνηθεί προφανώς αίροντας πληθώρας νόμων της λογικής την παραγωγή τους στο απώτερο μέλλον με ειδικά την πώλησή τους λιανικά στην Μεγάλη Βρετανία όπου εκ των προτέρων δεν είναι διαθέσιμα σε ορισμένα επαρχιακά αστικά κέντρα.

«Η ελάττωση της φθοράς στην υγεία από τον καπνό δεν συνιστά μόνον την έννοια αλλά σταθερά πλέον τον σημαντικό και συνοδευτικό παράγοντα προς άλλα στοιχεία της συσχετισμένης καπνικής πολιτικής» ανέφερε η Philip Morris με τις τοποθετήσεις που υπέβαλλε στο συνέδριο έχοντας τον εξής τους χαρακτήρα:

  1. Η πολιτική θα πρέπει να εξακολουθήσει να αποτρέπει την χρήση καπνού και των προϊόντων της νικοτίνης από τους ανήλικους και τους πρώην και τους μη καπνιστές εγκαθιστώντας τις από διαθέσιμες προτιμότερες από τα τσιγάρα εναλλαγές για τους ενηλίκους που καπνίζουνε.
  2. Πολιτικές για έλεγχο του καπνίσματος θα πρέπει να περικλείουν στρατηγικές για ελάττωση της φθοράς στην υγεία αλλά και μέτρα ζήτησης με της διάθεσης της αγοράς για την ενθάρρυνση των καπνιστών που θα εξακολούθησαν να καπνίζουνε με την μετάβασή τους σε προτιμότερες εναλλαγές.
  3. Θα πρέπει να υπάρξει ανεξάρτητη και ολοκληρωμένη πιστοποίηση προϊόντων με την επιστήμη που εφαρμόζουν από τους παρασκευαστές για την εκτίμηση μέτρου στου οποίου ηλεκτρονικά συστήματα καταμερισμού της νικοτίνης με τα καινοτόμα και τα αναδυόμενα καπνικά προϊόντα της συμμερίζονται τις πολιτικές για ελάττωση του ρυθμού με την επικράτηση του καπνίσματος.
  4. Θα πρέπει να υπάρξουν εγχώρια και διεθνή συστήματα καταγραφής τάσεων της αγοράς συμπεριλαμβάνοντας τις πληροφορίες για την χρήση των προϊόντων με τις συσχετισμένες αναλογίες μετάβασης από μεταξύ τους για την εξακρίβωση ρυθμού επικράτησης του καπνίσματος με την χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων καταμερισμού της νικοτίνης.
  5. Θα πρέπει να παραχθούν κίνητρα με τα νομοθετικά τους πλαίσια για συνεχή σχηματισμό των επενδύσεων διαρκούς έρευνας για την ανάπτυξη λιγότερο επιβλαβών εναλλαγών συμπεριλαμβάνοντας εγκαθίδρυση ποιοτικού ελέγχου για απόδοση των ελεύθερων προϊόντων από τον καπνό.
  6. Θα πρέπει να καθιερωθούν μηχανισμοί για διευκόλυνση της διαφανούς και συμβουλευτικής συνδιαλλαγής των κυβερνήσεων με τους παραγωγούς των αναδυόμενων προϊόντων καπνού της νικοτίνης προς την εκπλήρωση και την επιτάχυνση του στόχου της σύμβασης πλαισίου.

Ο υπουργός υγείας της Νιγηρίας εξαπέλυσε στο συνέδριο τον στόχο του προετοιμάζοντας το σχετικό «έδαφος» για να απαγορέψει στους Νιγηριανούς την λιανική πώληση του καπνού με την εμπορία του!

Site_630x310_En

Logo_MOP1_V3_FINAL

DnnSRrdXoAA06O0

Ἀπαντῆστε

Παρακαλοῦμε συνδεθῆτε καὶ χρησιμοποιῆστε μία ἀπὸ αὐτὲς τὶς μεθόδους γιὰ νὰ ἀναρτήσετε τὸ σχόλιό σας:

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...